Economiile

De fiecare dată când eram întrebat ”Ce vreau să ma fac când vreau să fiu mare?” răspundeam ”BOGAT”….evident că eram luat în râs de fiecare dată, adică să fim serioși, de unde să știe un puști de 8 ani cum e să fi bogat… Mereu când vedeam la televizor sau în tabloide vedete care se plimbă cu mașini de 20 – 30.000 de euro sau călătorind către destinații luxuriante, spuneam în sinea mea „Peste 20 de ani așa voi fi și eu!”. Acele cuvinte m-au urmat până în prezent. Până la vârsta la care am realizat ce trebuie să fac pentru a ajunge bogat.

Finances and budgeting, businessman stacking coins

”Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta”

Money & Finances. Hundred dollar bill with coins on the news paper’s finances & stocks section.

În zilele actuale, s-a instaurat era vitezei, o eră în care nu mai acționam strategic pentru viața noastră, toate acțiunile pe care le luam sunt îndeplinite într-o grabă teribilă, nu ne mai bucuram de momentele plăcute și trecem prin viață ca ”gâsca prin apă”. Suntem prinși cu totul intr-o cursă a șobolanului constrânsă și fără scăpare. Ce este cursa șobolanului??? Cursa șobolanului este acea rutină zilnică pe care noi, parinți și bunicii noștri o respectă cu sfințenie: ne trezim, mergem la muncă, ne plătim facturile, ne trezim, mergem la muncă, ne plătim facturile. Este extrem de greu să scapi din această cursă, dar nu imposibil. Există două reguli principale și cele mai importante pentru a putea ieși din această cursa:

  1. Plătestește-te prima oară pe tine.
  2. Nu uita de regula 1

”Fiecare monedă de aur pe care o păstrezi devine un sclav care lucrează pentru tine. Fiecare monedă de aramă este copilul monedei de aur, ce lucrează şi ea pentru tine. Dacă vrei să devii bogat, atunci trebuie să pui deoparte fiecare monedă pe care o câştigi, monede care la un moment dat vor lucra pentru tine, asigurându-ţi astfel belşugul pe care îl doreşti. Poate crezi că nu te-am plătit destul pentru munca pe care ai depus-o azi-noapte – continuă el -, dar dacă prinzi înţelesul vorbelor mele, vei descoperi că valoarea lor este de mii de ori mai mare. Trebuie să păstrezi mereu o parte din tot ce câştigi. Nu trebuie să fie mai puţin de o zecime, indiferent cât de mic este câştigul tău. Dar poate fi şi mai mult, depinde de cât câştigi. Plăteşte-te pe tine însuţi mai întâi!” (Cel mai bogat om din Babilon)

    Incă din vremea antichității omul a fost obișnuit să primească sume de bani in schimbul muncii prestate. Această tradiție s-a respectat si după 4000 de ani, unde a apărut forța de muncă. Există peste 5 miliarde de oameni care sunt angajați și prinși in eterna cursă a șobolanului, iar din aceștia peste 75% nu sunt multumiti la locul de munca și muncesc doar pentru bani. Aceștia provin cel mai adesea din clasa de mijloc, clasă care va dispărea curând, lăsând în urmă clasa săracă si clasa bogată. De aici vine intrebarea: Tu din care clasă vrei să faci parte??? Daca răspunsul este ”din cea bogată” ești pe drumul cel bun. De aceea pentru a ajunge la libertatea financiară mult dorită, primul pas este de a pune bani de-o parte, astfel indeplinind prima regulă.

     Economiile sunt cele mai imortante resurse financiare de care poate dispune un om la inceput de drum. Se recomandă economii frecvente și bine gestionate, undeva la 10% din salariu. Acești 10% de obicei, îi putem pune intr-un cont de economii (unde primim o dobândă de 3%), intr-o pușculită, la saltea sau undeva unde să nu ne atingem de ei. Astfel putem discuta de doua direcții: economii pe termen scurt și economii pe termen lung.

     Economiile pe termen scurt sunt acele sume de bani pe care le cheltuim fie că vrem (vreau să îmi iau un set nou de cauciucuri), fie că trebuie (trebuie să imi cumpar niște medicamente, trebuie să plătesc chiria). Când vorbim de termen scurt, ne referim la cel putin 2-3 luni. Ele sunt folosite pentru obiective mici, nonurgente: mâncare, haine, accesorii, gadget-uri ș.a.m.d.

    Economiile pe termen lung se mai numesc și fond de urgență. Acest fond de urgență este o suma de bani mai mare (recomandat 3-5 salarii medii) pe care o folosim pentru obiective extrem de serioase și importante. Se recomandă ca acesta să fie cat mai mare și mai solid pentru a ne forma o bază financiară pe toată viața.

Finance concept
Finance

De ce este important să avem o bază financiară???

     Să presupunem că viața noastră este o casă gigantică, opulentă și măreață. Pentru a putea incepe construcția acestei case, evident că trebuie să incepem de la o bază, adică o fundație. Ei bine această fundație este baza noastră financiară, o linie de la care trebuie să incepem pentru a parcurge in condiții bune și sigure drumul către succes. Ea se poate construi alocând sume mici intr-un loc unde să nu ne atingem de ei, pe o perioadă cât mai lungă și cu economii cât mai frecvente. De obicei se recomanda sa punem sume de care ne putem lipsi oricând, sume cărora nu le-am simți lipsa. Cu cât avem o bază solidă cu atât vom avea o sănătate financiară mai puternică. După ce am construit această bază avem nevoie de niște piloni. Cei mai importanți piloni din viața noastră sunt sănătatea și venitul. Sănătatea și banii sunt cele mai importante lucruri din viața unui om și ideal ar fi să le avem pe amandouă in egală măsura, pentru că ele sunt intr-o interdependență continuă. Nu ai sănătate, nu poți munic; nu poți munic, nu ai bani; nu ai bani vei fi sărac…. De aceea cel mai bine este să avem grijă de aceste doua elemente primordiale. Cum facem asta? Alimentându-le constant din baza noastră financiară. Odată ce avem doi piloni sustenabili și se intamplă ceva cu baza nostră pilonii o vor consolida, rămânând în picioare casa noastră.

    Pentru a ne forma un obicei in a economisii trebuie să parcurgem câteva etape:

  • ü Stabilirea venitului de care dispunem
  • ü Evidențierea cheltuielilor lunare și a celor extra
  • ü Reducerea cheltuielilor inutile

Repartizarea bugetului în: cheltuieli fixe, economii pe termen lung, economii pe termen scurt

Ai vreo intrebare?
Contactează-ne!